Nie prawdą jest, że pizza ma greckie korzenie. W Grecji jada się pitę, czyli okrągły, płaski placek pszenny. To Włochy słyną właśnie z cienkiej, potrawy o słonym smaku, gdzie najważniejsze składniki to pomidory, bazylia i mozzarella. Jako pierwsza powstała właśnie Magherita, jej historia związana jest z Neapolem.
W 1889 odwiedziła to miasto królowa Włoch Margherita Maria Teresa Giovanna di Savoia wraz z mężem Umberto di Savoi. Kucharz Raffaele Esposito z lokalu Pizzeria di Pietro e Basta Cosi został poproszony o przygotowanie najprostszej potrawy, gdyż para królewska chciała spróbować czegoś co je prosty lud. Pizzę uważano za danie mało wyszukane i jadali je raczej ludzie biedni. Esposito wspomnianą pizzę oczywiście przygotował, ale z uwagi na wyjątkowość swojego gościa, wykonał ją również wyjątkowo bowiem tak dobrał składniki aby ich kolory utworzyły barwy państwa włoskiego. Uzyskał to za pomocą bardzo prostych środków czyli pomidorów, sera mozzarella i bazylii, a całość podał z namaszczeniem niczym flagę.
Do dziś Margerita jest najpopularniejszą i najprostszą wersją pizzy na świecie, dostępna w każdym menu, także u nas Nocna pizza Prawobrzeże Szczecin. To danie jest z pewnością wyjątkowe – jadają ją bogaci i biedni. Może być ulicznym fast-foodem albo wyszukaną potrawą, jak słynna Pizza Royale 007 z homarem marynowanym w koniaku, kawiorem w szampanie, wędzonym łososiem, dziczyzną i jadalnymi płatkami 24-karatowego złota. Żeby przygotować to cudo, z Wielkiej Brytanii do Rzymu przyleciał mistrz patelni Domenico Crolla. Pizza została sprzedana na internetowej aukcji za 4200 dolarów, a dochód ze sprzedaży przeznaczono na cele społeczne. W Nocne Combo Prawobrzeże Szczecin znajdziemy znacznie tańsze pizzę w 30stu wariantach do wyboru.
Należy jednak pamiętać, że nasza polska pizza znacznie różni się od pierwotnej Włoskiej wersji. Polacy pizzą chcą się najeść, dodajemy więc szynkę, boczek, kurczaka. Często wybieramy też pizzę na grubym cieście – niemalże Amerykańską. We Włoszech do przygotowania tego dania stosuje się specjalną mąke, a następnie wkłada się ją do specjalnego pieca opalanego drewnem. Według nich najlepsza pizza to taka z niewielką ilością składników, polana oliwą z oliwek. My najbardziej przepadamy za zamawianiem Klasycznej, z serem, szynką pieczarkami z COMBO kebab pizza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz